Förrätten stod Chevrebollar på menyn. Vilket var mycket trevlig förrätt. Så här går det till när man gör chevrebollar
Tillagning:
1. Strimla baconet mycket fint och stek det riktigt knaprigt. Lägg upp på en bit hushållspapper och låt svalna.
2. Blanda balsamvinäger och honung i en kastrull och koka ihop till en krämig sirap. Var försiktig så det inte bränner i kastrullen.
3. Smula getost och blanda med crème fraiche och philadelphiaost. Mixa till en slät crème i matberedare eller med en stavmixer. Ställ i kylskåp och låt stelna en stund.
4. Rulla bollar med lätt fuktade händer, alternativt forma snygga ägg med hjälp av två matskedar. Lägg upp på små serveringsfat, strössla lite baconstrimlor över och avsluta med att ringla lite balsamicosirap på toppen.
1. Strimla baconet mycket fint och stek det riktigt knaprigt. Lägg upp på en bit hushållspapper och låt svalna.
2. Blanda balsamvinäger och honung i en kastrull och koka ihop till en krämig sirap. Var försiktig så det inte bränner i kastrullen.
3. Smula getost och blanda med crème fraiche och philadelphiaost. Mixa till en slät crème i matberedare eller med en stavmixer. Ställ i kylskåp och låt stelna en stund.
4. Rulla bollar med lätt fuktade händer, alternativt forma snygga ägg med hjälp av två matskedar. Lägg upp på små serveringsfat, strössla lite baconstrimlor över och avsluta med att ringla lite balsamicosirap på toppen.
Huvudemenyn stod det hjort med messmörsås på schemat.
Till hjorten behövs följande: (4-6pers)
1 kg hjort, 10 enbär, 2 lagarblad, 2 tsk torkad timjan, 2 tsk salt, 1 tsk mald svartpeppar, 500 g morötter, 2 gula lökar och smör till stekningen.
Tillagning av steken.
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smula enbär och lagerbladen tillsammans med timjan, salt och peppar och klappa in steken med den. Morötterna/lökarna ska skalas och skäras upp i grova bitar.
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smula enbär och lagerbladen tillsammans med timjan, salt och peppar och klappa in steken med den. Morötterna/lökarna ska skalas och skäras upp i grova bitar.
3. Lägg steken i en ugnsfast form tillsammans med morötterna och lökarna. Sätt in termometer i det tjockaste delen av köttet och vänta tills steken kommer upp till 70 grader.
Messmörsås:
1. Koka upp vatten, fond och timjan.
2. Låt det reducera utan lock tills hälften återstår.
3. Späd med grädden och låt det koka samman i cirka 5 min. Tillsätt med messmör och madeira och bland väl.
4. Red av med maizenaredining till önskad konsistens. Tillsätt med lingon, salt och peppar.
vi hade även kokta gröna bönor och kantareller till.
Och så till sist efterrätten där vi gjorde som en äppelsmothie liknande variant.Tillagning
1. Ställ in dessertglasen i frysen. Skala, kärna ur och skiva äpplen. Låt skivorna ligga i frysen ca 4 timmar.
2. Lägg de frysta äppelskivorna i matberedare. Tillsätt florsocker, flädersaft, limesaft och limeskal, yoghurt och glass. Mixa till ett fluffigt skum.
3. Servera genast i de isade dessertglasen.
2. Lägg de frysta äppelskivorna i matberedare. Tillsätt florsocker, flädersaft, limesaft och limeskal, yoghurt och glass. Mixa till ett fluffigt skum.
3. Servera genast i de isade dessertglasen.
En väldigt lyckad kväll med mycket god mat. Det jag tyckte var godast var förrätten och steken. Detta kanske inte är det lättaste man kan göra i skolan, men det var mat och därför tänkte jag att jag slänger ut detta på bloggen också. Dock kan man faktiskt göra något liknande om det finns elevensval på skolorna då det oftast finns mer tid, men man kanske får köra på två rätters istället på grund av ekonomiska skäl och tidbrist. Man bör också byta ut maträtterna till något lättare att tillaga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar