tisdag 15 mars 2011

Den Småländska isterbanden, Sveriges svar på sydamerikas Chorizo

Detta behöver du:
Isterband (nässjö-shark), potatis, mjöl, mjölk, vatten, salt, svartpeppar, maizena & vitpeppar.

Detta gör du:
1. Skala potatis och koka upp med lock på. (salta)

2. Stek isterbanden och gör redningen så länge. Häll i mjöl och vatten i en bunke och vispa ordentligt för att slippa klumpar.

3. När isterbanden är klara, ställ in dem i ugnen för att hålla uppe värmen (brukar jag göra). Häll i redningen där du har stekt isterbanden och tillsätt med mjölken. rör om! (tillsätt med Maizena om du känner att såsen blir för rinnig)



4. Tillsätt med de olika kryddorna som jag nämde. Servera på tallrik (det brukar jag göra) och tillsätt med lite lingon (det brukar jag göra)  MUMS!




Kommentar: Här får eleven lära sig att reda en sås, vilken jag tycker är viktigt. Här är också en riktigt enkelt sätt att laga till ett husmankostsmåltid. Där eleven får lära sig att tillaga potatis, steka isterband och reda en sås. Varför jag valde just denna rätter var på grund av att jag tycker det är en bra husmankost.

Analys: Något man kan göra annorlunda med eleverna är att man ge dem frihet att till exempel välja om det ska vara stuvad potatis eller "vanlig" potatis. Annars kan jag som pedagog välja ut att hälften gör stuvad potatis och hälften göra vanlig potatis och därefter får man smaka på båda rätterna och sedan reflektera över de olika rätterna. Jag tror även att i yngre åldrar har lättare att göra vanliga potatisar än stuvade potatisar och därför kan man göra stuvade potatisar något senare. Här gäller det att planera och samarbeta med partner så att maten blir färdigt samtidigt och vem som gör vad också.

det utvecklar därmed

* utvecklar skicklighet i att organisera, tillaga och arrangera måltider samt förståelse av måltidens betydelse för gemenskap, hälsa, kommunikation och kultur. (http://www.skolverket.se/)




Hej då / Heja Hv 71

måndag 14 mars 2011

Ugnspannkaka

Detta behöver du:
Bacon, Vetemjöl, mjölk, ägg, salt smör

Detta gör du:
1. Kör igång ugnen på 225 grader. Lägg i mjölken och mjölet och vispa ihop detta så att det blir en slät smet.
2. Lägg i äggen och salta.
3. Skär baconen.


3. smörj in plåten med smör så att smeten inte fastnar på plåten. Sprid ut baconen på plåten och häll i smeten.
4. låt den vara inne i ugnen i cirka 20-25 min.

Använd gärna lingon/hallon till serveringen..





Analys/Kommentarer: Enkel måltid som många tycker om. En liknande pannkaksmet men med tillsättning med bacon. Där eleverna får tänka på att man kan göra något annat än bara pannkakor av denna smet. Även att man får arbeta med ugnen är bra. På grund av att lektionen inte är så långvarig så är denna rätten perfekt på grund av att rätten inte tar någon tid.
Även här kan man leka lite med pannkakssmetar och olika folk kan göra olika slags maträtter för att sedan få testa på samtliga. Jag tror det är en bra idé pågrund av att eleverna få in så pass många olika maträtter och att de själva känner sig mer deltaktiga. Plus att om eleven inte gillar just ugnspannkaka så finns det fler alternativ som de kanske i framtiden kommer att gilla.

 
Det var allt denna gången // Måndagskropp







fredag 11 mars 2011

Klassiker fortsätter.......

Igår blev det film med en vän och vad passar inte bättre till film en äppelpaj. Filmen som vi såg var Next three days som min kära hemkunskapskollega Maria Johansson rekomenderade. Nu kan även jag rekomendera denna film, 4 av 5 Mjölkpaket. Men åter till pajen.

Detta behöver du:
Smör, Mjöl, Socker, Äpplen, Kanel.

Detta gör du:
1, lägg ner i smöret i en skål och sedan häller du mjölet och sockret. Knåda ihop degen så den blir smulig och finmald.

2. Skala äpplen och skär upp i skivor. börja även att smöra pajformen.

3. strö över lite kanel över äpplena och strö över smuldegen.


4. Ställ in den i ugnen.



Kompisen sa att han inte smakat på bättre äppelpaj, men jag tror han ljuger. Men det är lätt att göra och jag gillar paj.


Kommentar: Här får eleven lära sig att använda sig av redskap som kniv och skala äpplen, även hur man gör smuldeg som man har användning av när man gör till exempel andra pajer. Detta är den simplaste pajen där yngre åldrar även kan göra. När man sedan kommer upp i åldern kan man göra svårare pajen. Man kan även göra att eleverna får välja sin egna äppelpaj. Detta kanske man kan göra om skolan har till exempel elevens val. Sedan kan eleverna reflektera över hur de olika smakade. Roligt och gött för eleven.

Det var allt för denna gången // Fredag

tisdag 8 mars 2011

Scones!!

När var det senaste jag gjorde scones egentligen. jo, det var nog under min högstadietid och just på hemkunskapen. Att göra scones på hemkunskapen är lika solklart som att borsta tänderna.

Detta behöver du:
Mjöl, bakpulver, salt, mjölk & smör

Detta gör du:

1. Sätt igång ugnen på 250 grader och börja blanda ihop alla torra ingredienser i en skål (Mjöl, bakpulver, salt)

2. tillsätt med smöret och finfördela så att det inte finns några klumpar.

(Vet ej varför den är upp och ner men ni får vända på huvudet)
3. Häll i mjölken och börja knåda ihop den till en deg.

4. Sedan försöker du få dem som platta och fin form.

5. Ställ in dem i ugnen och låt dem grädda i 10-12 min.

Kommentar: Som jag sa innan så är scones en riktigt klassisker för mig inom hemkunskapsämnet. Jag tycker det är bra för eleverna lär sig göra sig eget bröd på ett enkelt sätt och även använde sig av ugn och knåda ihop till en deg. Det finns fler recept på olika slags scones på internet man kan göra om man vill vara lite tokig.
Som sagt, det kan en klass 5 göra för att senare till högstadiet testa på lite "svårare" alternativ till bröd. Som lektion så kan man diskutera hur mycket det kostar att köpa sconesbröd istället för att göra det på egen hand. Förhoppningsvis får eleverna lite mer "aha" upplevelse och kanske kommer fortsätta att göra bröd i framtiden. Man får även in dessa mål om man börjar diskutera ekonomi.

* lär sig planera sin ekonomi utifrån egna och hushållets resurser, granska och värdera information och reklam samt agera i enlighet med övervägda beslut (http://www.skolverket.se/)
Det var allt för mig denna gång  // Messi

måndag 7 mars 2011

Kvällsmackan!!

Här kommer en enkel kvällmacka om du är trött på den gamla hedliga ostmackan.
Detta behöver du:
Bröd, lök, kantarell (ev annan svamp), salt, svart-peppar, Crème fraiche och smör.


Detta gör du:
1. Lägg en klicka magarin i stekpannan och "rosta" brödet. (det går givetvis göra med vanlig maskin också)
Medans brödet rostar så kan du börja hacka lök, och eventuellt hacka kantarellerna i mindre bitar om du vill detta.
2. När brödet är klart är det time för steka till kantarellerna. Stek först kantarellerna ett tag för sedan lägga i löken.

3. Häll i en klicka Crème fraiche och låt det puttra en stund.

Och hocus pocus så har du en fin kantarellmacka..



Ser skit ut, men den var god! =)

Kommentar: Jätte smidigt att göra och för elever. Det är även bra för att eleverna kan vara kreativa och göra mackan så mycket bättre än en klassisk ostmacka eller dyl. Detta tar heller ingen tid. Under en lektion så kan man få göra olika slags smörgåsar. Att en grupp kanske gör denna mackan och en annan grupp kör någon annan slags macka. Sedan får de smaka på varandras och ge respons på hur det smakar, vad kunde de gjort annorlunda och eleverna som gjorde detta får själva berätta hur de gick tillväga för att de ska få större inblick och kunskap. Jag tror om eleverna får utveckla sin egna macka tror jag att de tycker att lektionen blir mer lärorikt och roligare. Jag som lärare kommer stå bredvid som en stöttepelare för eleverna och hjälper till med frågor.

* Då får man in Mål att sträva efter att man utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar ett reflekterande förhållningssätt till dessa (http://www.skolverket.se/)

söndag 6 mars 2011

Kvällen då vi körde 3 rätters

Förrätten stod Chevrebollar på menyn. Vilket var mycket trevlig förrätt. Så här går det till när man gör chevrebollar

Tillagning:
1. Strimla baconet mycket fint och stek det riktigt knaprigt. Lägg upp på en bit hushållspapper och låt svalna.

2. Blanda balsamvinäger och honung i en kastrull och koka ihop till en krämig sirap. Var försiktig så det inte bränner i kastrullen.

3. Smula getost och blanda med crème fraiche och philadelphiaost. Mixa till en slät crème i matberedare eller med en stavmixer. Ställ i kylskåp och låt stelna en stund.

4. Rulla bollar med lätt fuktade händer, alternativt forma snygga ägg med hjälp av två matskedar. Lägg upp på små serveringsfat, strössla lite baconstrimlor över och avsluta med att ringla lite balsamicosirap på toppen. 

Huvudemenyn stod det hjort med messmörsås på schemat.
Till hjorten behövs följande: (4-6pers)
1 kg hjort, 10 enbär, 2 lagarblad, 2 tsk torkad timjan, 2 tsk salt, 1 tsk mald svartpeppar, 500 g morötter, 2 gula lökar och smör till stekningen.
Tillagning av steken.
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smula enbär och lagerbladen tillsammans med timjan, salt och peppar och klappa in steken med den. Morötterna/lökarna ska skalas och skäras upp i grova bitar.

2. Bryn steken i en stekpanna tills steken får en färg. När steken är klar så stek till lök och morötterna lite lätt och salta och peppra.
3. Lägg steken i en ugnsfast form tillsammans med morötterna och lökarna. Sätt in termometer i det tjockaste delen av köttet och vänta tills steken kommer upp till 70 grader.



Messmörsås:
1.  Koka upp vatten, fond och timjan.
2. Låt det reducera utan lock tills hälften återstår.
3. Späd med grädden och låt det koka samman i cirka 5 min. Tillsätt med messmör och madeira och bland väl.
4. Red av med maizenaredining till önskad konsistens. Tillsätt med lingon, salt och peppar.
vi hade även kokta gröna bönor och kantareller till.

Och så till sist efterrätten där vi gjorde som en äppelsmothie liknande variant.

Tillagning
1. Ställ in dessertglasen i frysen. Skala, kärna ur och skiva äpplen. Låt skivorna ligga i frysen ca 4 timmar.
2. Lägg de frysta äppelskivorna i matberedare. Tillsätt florsocker, flädersaft, limesaft och limeskal, yoghurt och glass. Mixa till ett fluffigt skum.
3. Servera genast i de isade dessertglasen.

En väldigt lyckad kväll med mycket god mat. Det jag tyckte var godast var förrätten och steken. Detta kanske inte är det lättaste man kan göra i skolan, men det var mat och därför tänkte jag att jag slänger ut detta på bloggen också. Dock kan man faktiskt göra något liknande om det finns elevensval på skolorna då det oftast finns mer tid, men man kanske får köra på två rätters istället på grund av ekonomiska skäl och tidbrist. Man bör också byta ut maträtterna till något lättare att tillaga.


torsdag 3 mars 2011

Välkomna!

Välkommen till Jönssons kök. Här kommer ni få följa med mig under en period i köket. Ikväll kommer vi köra nått liknande halv åtta hos mig/Mauro & Pluras kök vilket jag ser ifram emot. Det är min vän och jag som börjar stå som värdar. Det kommer bjudas på 3-rätters. Jag kommer blogga mer om detta imorgon där jag kommer berätta hur vi gick till väga och vilka maträtter vi hade men jag kan avslöja att på menyn kommer det vara vilt.